Charles Hilton Architects News

USA - CT - Greenwich

9e91ed0a d195 427a a384 b62107b03516 rotary.2017.06

2017 Greenwich Rotary Citizen of the Year

Announcement
May 17, 2017

2017 Citizen of the Year

37d164b6 bceb 4386 a553 2e0b35d77285 serendipity.2017.4

2017 Serendipity Design Market Digest Honoree

Announcement
May 11, 2017

2017 Honoree

Image

2016 New England Design Hall of Fame Inductee

Announcement
October 06, 2016

Charles F. Hilton is a 2016 New England Design Hall of Fame Inductee.

Image

2016 Ocean Home Top 50 Coastal Architects

Announcement
September 01, 2016

Image

2016 BIA Brick in Architecture Best In Class for 'Residential-Single Family'

Announcement
August 03, 2016

New Georgian Revival Home

Image

2016 Winner Corporate Leadership Award, Greenwich Chamber of Commerce

Press
May 17, 2016

Greenwich Chamber of Commerce

Download PDF

Image

Ocean Home Trends 2016

Press
November 01, 2015

Ocean Home

Download PDF

Image

2015 Ocean Home Top 50 Coastal Architects

Announcement
October 01, 2015

CHA names to Ocean Home's Top 50 Coastal Architects

Image

SEPTEMBER 11TH MEMORIAL DEDICATED, GREENWICH, CONNECTICUT

Press
September 16, 2015

Greenwich Sentinel

Download PDF

Image

2015 athome AList Awards Finalist 'Best Pool House'

Announcement
September 10, 2015

Nestled into the extensive gardens of a country estate, the Limonaia was inspired by the client’s many sojourns through the gardens of Italy. Reminiscent of a Palladian Villa, the center pavilion is the focus of the building’s tripartite composition and sits facing a small pool of bubbling water. Tall Doric columns, their capitals inscribed with “A day in a garden,” and “A day in paradise,” frame the center entry. Atop sit lead urns sprouting bronze foliage set against stone walls with flaring stone scrolls. Fenestrated loggias link the center pavilion with the end pavilions, where hand crafted bronze gates with arched lunette panels featuring a fruit laden lemon branch, add a sense of detail and grace. Rusticated stonework and graduated slate roofs unite the composition and, along with an extensive stone terrace, tie the building to its bucolic setting. The 814 sq. ft. interior reflects the building’s composition in both its layout and simplicity. The south facing center pavilion and loggias serve as the storage areas for citrus trees during the cool weather months. Exposed antique beams and ceiling boards of hand-hewn reclaimed timbers and lumber rest on stucco walls above a flagstone floor. Stucco arches with decorative stone impost blocks delineate the interior spaces. The timber ceilings continue into the two end pavilions. One pavilion serves as the Potting Room featuring a carved antique limestone sink while the other is finished with stone walls and walkway and serves as a passage to the estate’s garden paths and main house.

Image

2015 athome AList Awards Finalist 'Best Office/Library'

Announcement
September 10, 2015

Having secured a prime site on a scenic cove along Long Island Sound, our clients requested a comfortable, New England shingle-style home that would take full advantage of this stunning setting. As part of the second floor Master Suite, the client’s Study has a comfortable sitting area and custom designed his and her desks with mahogany tops. Reminiscent of the prow of a ship, the room’s curved shape provides for commanding views of Long Island Sound.

Image

2015 AIA Connecticut Alice Washburn Award Winner 'Accessory Building'

Announcement
August 01, 2015

Nestled into the extensive gardens of a country estate, the Limonaia was inspired by the client’s many sojourns through the gardens of Italy. Reminiscent of a Palladian Villa, the center pavilion is the focus of the building’s tripartite composition. Tall Doric columns, their capitals inscribed with “A day in a garden,” and “A day in paradise,” frame the center entry. Atop sit lead urns sprouting bronze foliage set against stone walls with flaring stone scrolls. Fenestrated loggias link the center pavilion with the end pavilions, where hand crafted bronze gates with arched lunette panels featuring a fruit laden lemon branch, add a sense of detail and grace. Rusticated stonework and graduated slate roofs unite the composition and, along with an extensive stone terrace, tie the building to its bucolic setting. The 814 sq. ft. interior reflects the building’s composition in both its layout and simplicity. The south facing center pavilion and loggias serve as the storage areas for citrus trees during the cool weather months. Exposed antique beams and ceiling boards of hand-hewn reclaimed timbers and lumber rest on stucco walls above a flagstone floor. Stucco arches with decorative stone impost blocks delineate the interior spaces. The timber ceilings continue into the two end pavilions. One pavilion serves as the Potting Room featuring a carved antique limestone sink while the other is finished with stone walls and walkway and serves as a passage to the estate’s garden paths and main house.

Image

2015 Ocean Home Platinum List

Announcement
July 01, 2015

CHA named to Ocean Home's 2015 Platinum List

Image

2014 HOBI Awards Winner 'Best Custom Home 12,000-14,000 sq.ft.'

Announcement
December 01, 2014

Having selected a site on a scenic cove of Long Island Sound in Riverside, Connecticut, the clients set the program for a comfortable, classic, shingle-style family home with traditional New England charm. On the front façade, a welcoming front porch spans between the house’s projecting gable ends and leads to the entry door with leaded sidelights and transoms. On the waterside façade, a long center porch provides generous protected space from which to enjoy the outdoors, and gives way on the left to a screened porch. On the right, and just outside the Family Room, is a pergola-covered porch, and set on angle to the house, a large rounded projecting porch with an outdoor fireplace and ample room for entertaining. Above this porch is the Study of the Master Suite, where the owners have an uncompromising perch from which to enjoy the ever-changing views of the water. The design of the interior follows the clients’ request for a traditional old New England home feel, with a casual elegance appropriate for the waterside setting. One enters the wainscoted, beamed-ceiling Entry Hall and encounters a stairway composed of three types of alternating custom balusters, spiral-fluted corner posts, and deeply carved starting newels. With finishes similar to the Entry Hall, the Living and Dining Rooms open to the water views, and, while distinctive in themselves, open onto each other with an expansive effect. The Kitchen beyond, with its adjacent Breakfast Bay, leads to the Family Room and outdoor round porch whose angled orientation takes full advantage of the water views. Upstairs, the second floor houses an extensive Master Suite plus four family bedroom suites, with a sixth over the garage that has private outdoor access.

Image

2014 HOBI Awards Winner 'Best Exterior Home Feature'

Announcement
December 01, 2014

Having secured a prime site on a scenic cove along Long Island Sound, our clients requested a comfortable, New England shingle-style home that would take full advantage of this stunning setting. This new 13,000 sq. ft. house is clad in Alaskan yellow cedar, trimmed with a variety of classical wood details and anchored to the site with a heavy fieldstone base. The rear waterside façade boasts a semi-circular wing projecting at an angle from the corner of the house. While the sweeping curve of the wing containing the Master Study above and open Summer Porch below allows the clients and their guests to enjoy a panoramic view of the cove and Sound, the additive and playful nature of the volume itself is consistent with classic shingle-style homes of the northeast. The second floor Master Study, supported by casual yet elegant Doric columns below, is punctuated with custom curved double hung windows that follow the radius of the rounded wall. The Master Study and Summer Porch are two unique spaces which individually highlight the natural vistas surrounding the site while combining to make one striking volume that enhances the rear façade of house.

Close

Subscribe to our Newsletter

At Dering Hall you can shop for more furnishings, find top design professionals, and browse photos of exquisite interiors and architecture.

Sign up today to receive our latest home furnishing picks & news.

By joining, you agree to our Terms of Use