Charles Hilton Architects News

Greenwich, CT

Image

2014 HOBI Awards Winner 'Best Exterior Home Feature'

Announcement
December 01, 2014

Having secured a prime site on a scenic cove along Long Island Sound, our clients requested a comfortable, New England shingle-style home that would take full advantage of this stunning setting. This new 13,000 sq. ft. house is clad in Alaskan yellow cedar, trimmed with a variety of classical wood details and anchored to the site with a heavy fieldstone base. The rear waterside façade boasts a semi-circular wing projecting at an angle from the corner of the house. While the sweeping curve of the wing containing the Master Study above and open Summer Porch below allows the clients and their guests to enjoy a panoramic view of the cove and Sound, the additive and playful nature of the volume itself is consistent with classic shingle-style homes of the northeast. The second floor Master Study, supported by casual yet elegant Doric columns below, is punctuated with custom curved double hung windows that follow the radius of the rounded wall. The Master Study and Summer Porch are two unique spaces which individually highlight the natural vistas surrounding the site while combining to make one striking volume that enhances the rear façade of house.

Image

2014 HOBI Awards Winner 'Best Bath > $100,000'

Announcement
December 01, 2014

Having secured a prime site on a scenic cove along Long Island Sound, our clients requested a comfortable, New England shingle-style home that would take full advantage of its stunning setting. The octagonally shaped Master Bath provides for an elegant room with a conveniently laid out plan. A vaulted ceiling rests on an entablature that rings the room and is supported by paneled pilasters framing the openings in each face of the octagon. The paneled tub front is set into a paneled niche, to its’ left is the raised paneled marble shower, and on the right the water closet. Paneled his and her vanity alcoves have medicine cabinets tucked behind side panels and a translucent panel in the alcove ceiling provides additional lighting. The marble mosaic floor has a decorative border framed by a wide marble outer border.

Image

2014 HOBI Awards Winner 'Best Custom Home 12,000-14,000 sq.ft.'

Announcement
December 01, 2014

Having selected a site on a scenic cove of Long Island Sound in Riverside, Connecticut, the clients set the program for a comfortable, classic, shingle-style family home with traditional New England charm. On the front façade, a welcoming front porch spans between the house’s projecting gable ends and leads to the entry door with leaded sidelights and transoms. On the waterside façade, a long center porch provides generous protected space from which to enjoy the outdoors, and gives way on the left to a screened porch. On the right, and just outside the Family Room, is a pergola-covered porch, and set on angle to the house, a large rounded projecting porch with an outdoor fireplace and ample room for entertaining. Above this porch is the Study of the Master Suite, where the owners have an uncompromising perch from which to enjoy the ever-changing views of the water.

The design of the interior follows the clients’ request for a traditional old New England home feel, with a casual elegance appropriate for the waterside setting. One enters the wainscoted, beamed-ceiling Entry Hall and encounters a stairway composed of three types of alternating custom balusters, spiral-fluted corner posts, and deeply carved starting newels. With finishes similar to the Entry Hall, the Living and Dining Rooms open to the water views, and, while distinctive in themselves, open onto each other with an expansive effect. The Kitchen beyond, with its adjacent Breakfast Bay, leads to the Family Room and outdoor round porch whose angled orientation takes full advantage of the water views. Upstairs, the second floor houses an extensive Master Suite plus four family bedroom suites, with a sixth over the garage that has private outdoor access.

Image

2014 HOBI Awards Winner 'Best Kitchen > $200,000'

Announcement
December 01, 2014

Having secured a prime site on a scenic cove along Long Island Sound, our clients requested a comfortable, classic New England shingle-style home whose kitchen, along with the rest of the house, takes full advantage of its stunning setting. Floor to ceiling oak cabinetry in the Kitchen frames a large center work island, and an arched opening that leads to the Breakfast Room. While complementing the style of the house, the design of the Kitchen and Breakfast Room have a casual elegance appropriate for modern waterfront living.

Image

2014 athome AList Awards Winner 'Best Bathroom'

Announcement
September 12, 2014

Having secured a prime site on a scenic cove along Long Island Sound, our clients requested a comfortable, New England shingle-style home that would take full advantage of its stunning setting. The octagonally shaped Master Bath provides for an elegant room with a conveniently laid out plan. A vaulted ceiling rests on an entablature that rings the room and is supported by paneled pilasters framing the openings in each face of the octagon. The paneled tub front is set into a paneled niche, to its’ left is the raised paneled marble shower, and on the right the water closet. Paneled his and her vanity alcoves have medicine cabinets tucked behind side panels and a translucent panel in the alcove ceiling provides additional lighting. The marble mosaic floor has a decorative border framed by a wide marble outer border.

Image

2014 athome AList Awards Finalist 'Best Bedroom'

Announcement
September 12, 2014

The Master Bedroom in the upper levels of the tower has dramatic views of the client’s property. Refined French inspired detailing extends from the oak Versailles pattern parquet floor to the wood paneled wainscot and coved cornice that finishes the wall. Above the cornice, a Venetian plastered cove ceiling is punctuated with oval window accents.

Image

2014 athome AList Awards Finalist 'Residential Architecture less than 7000 sq.ft'

Announcement
September 12, 2014

The client’s purchase of this four acre parcel was inspired by his dream of expanding the beloved gardens on his adjacent Georgian Estate and having his own organic farm. Inspired by Marie Antoinette’s Petit Hamlet on the grounds of Versailles, this residence is designed to reflect a French Norman Farmhouse, carefully nestled into the client’s thoughtfully designed landscape. A steeply pitched graduated slate roof, pierced with engaged timber dormers and walls of half-timbering, in-filled with randomly laid terra cotta brick tiles, gives the house its unique character. The corner tower serves as a focal point to the composition and is finished with a whimsical cat and mouse finial.
One enters the residence through a pair of heavy oak doors set in a carved stone entry which leads to the central Great Room. The Great Room is the focal point of almost all the spaces in the house and sets the stylistic tone for the rest of the interior. Soaring to two and one-half stories, the ceiling of the Great Room is composed of antique timber planks supported by a dramatic system of antique hand-finished timber trusses. The walk-in Carmague limestone fireplace sits counterpoint to a double height bay window that has views into the client’s extensive gardens. The room opens onto a true chef’s kitchen, appointed with generous amenities throughout. Stairways, carved from solid oak timbers, lead to the overlooking guest bedrooms above, and the garden receiving room, wine cellar, and root cellars below. The Master Bedroom suite, housed in the tower, enjoys commanding views across the property.

Image

2014 athome AList Awards Finalist 'Best Entryway

Announcement
September 12, 2014

This reception hall is in a new house that was designed to reflect a French Normandy Barn aesthetic. The house was inspired by the working farm at Marie Antoinette’s Petite Hamlet on the grounds of Versailles and our client’s desire to expand his beloved gardens with his own organic farm.

Image

2014 AIA Connecticut 2014 Alice Washburn Awards Honorable Mention 'New Construction'

Announcement
August 01, 2014

The client’s purchase of this four acre parcel was inspired by his dream of expanding the beloved gardens on his adjacent Georgian Estate and having his own organic farm. Inspired by Marie Antoinette’s Petit Hamlet on the grounds of Versailles, this residence is designed to reflect a French Norman Farmhouse, carefully nestled into the client’s thoughtfully designed landscape. A steeply pitched graduated slate roof, pierced with engaged timber dormers and walls of half-timbering, in-filled with randomly laid terra cotta brick tiles, gives the house its unique character. The corner tower serves as a focal point to the composition and is finished with a whimsical cat and mouse finial.
One enters the residence through a pair of heavy oak doors set in a carved stone entry which leads to the central Great Room. The Great Room is the focal point of almost all the spaces in the house and sets the stylistic tone for the rest of the interior. Soaring to two and one-half stories, the ceiling of the Great Room is composed of antique timber planks supported by a dramatic system of antique hand-finished timber trusses. The walk-in Carmague limestone fireplace sits counterpoint to a double height bay window that has views into the client’s extensive gardens. The room opens onto a true chef’s kitchen, appointed with generous amenities throughout. Stairways, carved from solid oak timbers, lead to the overlooking guest bedrooms above, and the garden receiving room, wine cellar, and root cellars below. The Master Bedroom suite, housed in the tower, enjoys commanding views across the property.

Image

2013 HOBI Awards - Winner 'Best Remodeled Home $2 Million - $3 Million'

Announcement
December 02, 2013

A couple’s desire for a working farm that would complement their extensive formal gardens led them to purchase an adjacent property to their brick Georgian estate in Greenwich, Connecticut. The new property included three buildings and room to establish their farm, which now features a large formal vegetable garden with orchards and bee hives that produce a variety of organic fruits, vegetables and honey.

The first buildings to be renovated were the 80-year-old Cottage and Studio. They function as the service buildings for the operation of the farm. Although clad in well-worn cedar shingles, the original architect’s affinity for the “French Farmhouse Style” was evident in the buildings’ forms and in a variety of French-inspired interior details. Design research culminated with a visit to Marie Antoinette’s Petit Hamlet on the grounds of Versailles, which served as design inspiration for the resulting project.

The structures were significantly upgraded, enhanced and transformed to achieve a French country aesthetic. New stone walls were constructed to match existing ones on the site and are complemented with hand-finished stucco and half-timbering, complete with adze markings. The addition of a new greenhouse allows for nearly year-round gardening, and functions as a site design element which helps buffer the vegetable garden from the drive court. Interiors follow the same aesthetic, featuring French plastered walls, flush board-beamed ceilings and first floor stone floors. The Caretaker’s Cottage houses an office for the garden’s caretaker, related potting and storage rooms, the greenhouse and garages, with the caretaker’s apartment on the second level. The adjacent Studio building serves as a site office for the owner of the property.

Image

2013 HOBI Awards - Winner 'Best Special Purpose Room'

Announcement
December 02, 2013

This basement level wine cellar is framed with antique hand-hewn beams, sheathed with antique barn siding and fitted with new matching oak storage racks. A limestone border on the floor is filled with brick laid in a herringbone pattern. The cellar holds several thousand bottles.

Image

2013 HOBI Awards - Winner 'Best Custom Home of the Year', Winner Best Custom Home 6,000-7,000 sq.ft

Announcement
December 02, 2013

The client’s purchase of this four acre parcel was inspired by his dream of expanding the beloved gardens on his adjacent Georgian Estate and having his own organic farm. Inspired by Marie Antoinette’s Petit Hamlet on the grounds of Versailles, this residence is designed to reflect a French Norman Farmhouse, carefully nestled into the client’s thoughtfully designed landscape. A steeply pitched graduated slate roof, pierced with engaged timber dormers and walls of half-timbering, in-filled with randomly laid terra cotta brick tiles, gives the house its unique character. The corner tower serves as a focal point to the composition and is finished with a whimsical cat and mouse finial.

One enters the residence through a pair of heavy oak doors set in a carved stone entry which leads to the central Great Room. The Great Room is the focal point of almost all the spaces in the house and sets the stylistic tone for the rest of the interior. Soaring to two and one-half stories, the ceiling of the Great Room is composed of antique timber planks supported by a dramatic system of antique hand-finished timber trusses. The walk-in Carmague limestone fireplace sits counterpoint to a double height bay window that has views into the client’s extensive gardens. The room opens onto a true chef’s kitchen, appointed with generous amenities throughout. Stairways, carved from solid oak timbers, lead to the overlooking guest bedrooms above, and the garden receiving room, wine cellar, and root cellars below. The Master Bedroom suite, housed in the tower, enjoys commanding views across the property.

Image

2013 HOBI Awards - Winner 'Best Project of the Year'

Announcement
December 02, 2013

The client’s purchase of this four acre parcel was inspired by his dream of expanding the beloved gardens on his adjacent Georgian Estate and having his own organic farm. Inspired by Marie Antoinette’s Petit Hamlet on the grounds of Versailles, this residence is designed to reflect a French Norman Farmhouse, carefully nestled into the client’s thoughtfully designed landscape. A steeply pitched graduated slate roof, pierced with engaged timber dormers and walls of half-timbering, in-filled with randomly laid terra cotta brick tiles, gives the house its unique character. The corner tower serves as a focal point to the composition and is finished with a whimsical cat and mouse finial.

One enters the residence through a pair of heavy oak doors set in a carved stone entry which leads to the central Great Room. The Great Room is the focal point of almost all the spaces in the house and sets the stylistic tone for the rest of the interior. Soaring to two and one-half stories, the ceiling of the Great Room is composed of antique timber planks supported by a dramatic system of antique hand-finished timber trusses. The walk-in Carmague limestone fireplace sits counterpoint to a double height bay window that has views into the client’s extensive gardens. The room opens onto a true chef’s kitchen, appointed with generous amenities throughout. Stairways, carved from solid oak timbers, lead to the overlooking guest bedrooms above, and the garden receiving room, wine cellar, and root cellars below. The Master Bedroom suite, housed in the tower, enjoys commanding views across the property.

Image

2013 HOBI Awards - Winner 'Best Outdoor Feature'

Announcement
December 01, 2013

The new slate and stucco house and adjacent stone garage were designed to blend harmoniously with the estate’s 1915 Stucco Colonial main house. On the rear façade of the house, and on axis with a large central lawn leading to the main house, is the outdoor terrace. Across the terrace is the garage that features an outdoor fireplace with a custom bronze light fixture.

Image

2013 HOBI Awards - Winner 'Best out of State Custom Home'

Announcement
December 01, 2013

Reuniting three land parcels back into an original turn-of-the-century plot allowed these clients to create a new guest house that provides generous and comfortable guest accommodations and a variety of entertainment spaces for their frequent guests and extended family. A new slate and stucco house and adjacent stone garage were designed to blend harmoniously with the estate’s 1915 Stucco Colonial main house. As the guest house also faces an adjoining road, it is designed to maintain a well-established streetscape and complement the houses in the neighborhood. On the rear façade of the house, and on axis with a large central lawn leading to the main house, are the spa, pool and terrace. French doors leading from the central Entertainment Room are flanked by open porches that provide areas for lounging and dining. These in turn are nestled under sheltering roofs that house inset dormer balconies above. Across the terrace is the garage, which features an outdoor fireplace.

The interior features the first floor Entertainment Room housing a sitting area with fireplace, large TV, and a dining area. A colonnade on one side of the room leads to the Reception Hall and Main Entry door. On the other side are French doors, which lead to the outdoor terrace. Beyond the dining area is the Kitchen, with a pass-through that can also serve as the bar. The basement has a more casual recreation room which includes a sitting area, bar and pool table. The second floor includes a Master Bedroom and bath and two bedroom suites, with additional sleeping provided in the third-floor children’s bunk room.

Close

Subscribe to our Newsletter

At Dering Hall you can shop for more furnishings, find top design professionals, and browse photos of exquisite interiors and architecture.

Sign up today to receive our latest home furnishing picks & news.

By joining, you agree to our Terms of Use